Cula Racovița - Profesor Constantin I. Nastase

Data: .

(2 voturi, media 5.00 din 5)
Cula Racovița 
Profesor Constantin I. Nastase
 
  
 
 
Numele ”kule” este de origine turceasca și se traduce prin casa înalta, fortareața.Pe malul stâng al râului Argeșel, nu departe de podul care leaga fosta comuna Racovița de satul Valea Stânii se afla cula polcovnicului (colonel) Nicolae Racoviceanu.
 
Informațiile referitoare la momentul edificarii culei sunt contradictorii.
 
O inscripție datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, incizata pe o placa fixata pe peretele sudic, conseamna ca a fost zidita în anul 1806 septembrie 12, în curtea lui Nicolae Racoviceanu, arsa în anul 1877, decembrie 13, renovata în anul 1878, iunie 15, pe 2 nivele, de Grigore Racoviceanu.
 
În noaptea de 19 septembrie 1811, Nicolae Racoviceanu a fost ucis de 9 hoți, în casa sa din Racovița. Cula a servit ca refugiu și aparare a acestui boier și familiei sale.
 
În cula locuia numai în caz de de pericol.
 
În anul 1970 a fost renovata dupa planurile inițiale - deci pe trei nivele.
 
Cula Racovița a fost martor neclintit al multor evenimente și a înfruntat cu vitejie rigorile vremii.
 
 
 
Actualmente Cula, adapostește Muzeul Etnografic cu secțiile: port popular, îndeletniciri, numismatica religioasa, obiecte de arta, marturii religioase, ceramica, arme, arta populara, unelte de tâmplarie, dogarie.
 
Muzeul deține un fond de 1200 exponate, din mai toate regiunile istorice din țara, realizare de excepție a profesorului Constantin I. Nastase și a fiului sau Constantin C. Nastase, care au inaugurat acest muzeu în anul 1970 într-o latura a caminului Cultural din Racovița.
 
Cladirea și obiectele pe care le adapostește, degaja un aer de taina, mister și respect fața de tradițiile și obiceiurile locuitorilor acestor meleaguri.
 
Cula Racovița - Profesor Constantin I. Nastase

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide