Fanfara Centrului Cultural Mioveni

Data: .

fanfara

English-version

Fanfara Centrului Cultural

 

 Desfaşurarea acestei activitaţi are un rol determinat în educarea, orientarea şi formarea tinerilor generaţii (valabil numai pentru cei care au aptitudini muzicale, ritm, auz muzical, memorie muzicala). Etapele parcurse de un elev pentru a devenii instrumentist sunt: Prima problema importanta este testarea tinerilor dornici sa înveţe un instrument de suflat (în general elevi de gimnaziu şi liceenii).

Descrierea instrumentului pe care fiecare tânar şi-l alege (istoricul instrumentului respectiv, întinderea şi timbrul instrumentului). Iniţierea (primele lecţii cu care se începe activitatea de învaţare), etapa în care profesorul cânta în faţa elevului câteva fragmente din diferite piese muzicale cunoscute, acest exemplu practic jucând un rol foarte important pentru hotarârea şi ambiţionarea studentului.

Elevii sunt învaţaţi sa cânte numai dupa partituri (notele explicate detaliat de catre profesor începând cu nota întreaga pâna la detalii fine la momentul în care elevul este capabil sa le priceapa) şi nu altfel, în acelaşi timp profesorul se ocupa şi de partea teoretica, parte care ţine de alfabet muzical (game, studii tehnice, detalii teoretice).

Instrumentele de suflat din alama sau cele cu ance prezinta un grad foarte ridicat de dificultate. Pentru un student este foarte dificil la început, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi elevi renunţa dupa o anumita perioada de timp, iar pentru profesor este dureros ca dupa un timp în care elevul depune efort cot la cot cu profesorul pentru a progresa, elevul sa renunţe deoarece nu gaseşte puterea de a continua, iar singura lui scuza este aceea ca “e greu domn profesor”.

Un elev care este dornic sa înveţe un instrument ajunge la o minima performanţa dupa aproximativ 2,3 ani de studiu intens. În acel moment poate sa cânte într-o formaţie de profesionişti ca începator.  Pe lânga fanfara, la iniţiativa mea (M. Iliuţa) am înfiinţat şi un curs de canto popular, curs frecventat de tineri iubitori de folclor, atent selectaţi în funcţie de calitaţile lor.

 

Profesor Marin Iliuţa

 

 

 

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide