Ghid Turistic al Orasului Mioveni

English-version

Orașul Mioveni

Orașul Tinereții și al Dacia

Un bun venit în Orașul Mioveni!

Se continuă tradiția înaintașilor săi, dezvoltând atât economia, agricultura, turismul și serviciile pentru populație, dar și viața spirituală, menținându-se ca o zonă distinctă în cadrul României, fiind o punte de legătură între trecut, prezent și viitor, între România și Europa. Cu o economie puternică, cu un deosebit potențial uman și beneficiind de resurse naturale semnificative, Mioveniul se situeaza în primele localități ale țării, din punct de vedere al creșterii economice și are perspective reale de a-și continua dezvoltarea într-un ritm susținut, în toate domeniile vieții sociale. Tradiționala ospitalitate românească alături de frumusețea plaiurilor argeșene și de atractivitatea potențialului economic, constituie argumente de necontestat în favoarea înscrierii orașului Mioveni pe harta priorităților, inclusiv a celor de natură investițională în turism, pentru viitorii noștri parteneri interni și externi.

 

Oraşul Mioveni este situat în centrul judeţului Argeş la 15 Km de municipiul Piteşti şi la 125 Km de capitala ţării, pe DN 73 Piteşti – C-lung Muscel. Este amplasat în marea unitate geotectonică Subcarpatică numită Depresiunea Getică, iar din punct de vedere morfologic în zona terminală estică a Platformei Cotmeana.

 

Localitatea se învecinează cu următoarele teritorii:

 

- comuna Ţiţeşti şi comuna Davideşti

 

- oraşul Ştefăneşti

 

- comuna Călineşti

 

- comuna Dârmăneşti, Miceşti şi Mărăcineni.

 

Oraşul Mioveni este așezat în Podisul Getic, în zona de contact dintre Dealurile Argeşului şi Platforma Cândeşti, în partea centrală a judeţului Argeş. Ca tip mediu de relief, localitatea este aşezată în bazinul Argeşului, pe malul stâng al Argeşelului, la 2.5 km de confluenţa acestuia cu Râul Târgului. Fiind situat la poalele dealului Pădurea Valea Mare – Colibaşi în prelungire sudică cu dealurile Vieroşi şi Ştefăneşti, altitudinea la care se află oraşul Mioveni este cuprinsă între + 425 m şi +325 m.

 

Amplasat pe coordonatele 45012' latitudine nordică şi 2503' longitudine estică, oraşul Mioveni se învecinează în prezent la nord cu judeţele Sibiu şi Braşov, la est cu judeţul Dâmboviţa, la sud cu judeţul Teleorman, la sud-vest cu judeţul Olt, la vest cu judeţul Vâlcea.

 

.

 

Suprafaţa localităţii

 

Localitatea ocupă o suprafaţă de 5.097 ha şi are în componenţa sa cartierele Mioveni, Colibaşi şi Racoviţa, Clucereasa şi Făget.

 

În anul 2010, teritoriul intravilan al oraşului ocupa 790,25 ha, reprezentând 15,5% din totalul teritoriul administrativ. În aprilie 2010, prin HCL 32/15.04.2010 s-a aprobat trecerea în intravilan a încă 733 ha. Astfel, în prezent teritoriul intravilan al localităţii ocupă o suprafaţă de 1523,25 ha, cu 51% mai mare faţă de 2010.

 

Până la sfarşitul acestui an se va trece în intravilan încă o suprafaţă de 51 ha, există în lucru 3 PUZ-uri pentru zone de locuinţe şi funcţiuni complementare, un PUZ în cartierul Colibaşi, al II-lea PUZ pentru zona Colibaşi-Făget, şi o zonă Colibaşi-Râul Doamnei.

 

Oraşul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentară dateaza din anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu (Mihov în slavonă) Mihoveni (Mioveni), făcând referire directă la locuitorii acestei formaţiuni sociale.

 

Procesul de industrializare şi urbanizare din perioada comunistă, respectiv înfiinţarea celor două mari întreprinderi, Întreprinderea de Autoturisme şi Institutul de Cercetări Nucleare a condus la distrugerea gospodăriilor săteşti ale localnicilor şi construirea de blocuri şi locuinţe-dormitor pentru noii locatari angajaţi care proveneau din diferite zone ale Argeşului şi Muscelului. Dar mai mult decât distrugerea vatrei satului, industrializarea a produs adevărate drame în randul localnicilor care s-au luptat pentru păstrarea identităţii cultural-istorice, a tradiţiilor pentru acest spaţiu.

 

Până în anul 1989, actualul oraş Mioveni a purtat denuminea Colibaşi, comuna suburbană municipiului Piteşti. La 19.04.1989, prin Decret prezidential aceasta comuna devine din punct de vedere administrativ Orasul Colibasi. Apoi, prin Legea 35/18 mai 1996, emisă de Parlamentul României şi publicată în M.O. nr. 102 din 20 mai 1996, Orasul Colibaşi revine la vechea denumire, respectiv Mioveni.

 

La Mioveni avem imagini care reflectă o frumusețe deosebită a reliefului, cu un potential de dezvoltare extraordinar, dar și o bogată moștenire culturală și religioasă. În numele locuitorilor acestui oraș, vă invităm să descoperiți frumusețile, să ne cunoașteți la noi acasa!

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide