Ghid Turistic al Orasului Mioveni
Orașul Mioveni
Orașul Tinereții și al Dacia
Un bun venit în Orașul Mioveni!
Se continua tradiția înaintașilor sai, dezvoltând atât economia, agricultura, turismul și serviciile pentru populație, dar și viața spirituala, menținându-se ca o zona distincta în cadrul României, fiind o punte de legatura între trecut, prezent și viitor, între România și Europa. Cu o economie puternica, cu un deosebit potențial uman și beneficiind de resurse naturale semnificative, Mioveniul se situeaza în primele localitați ale țarii, din punct de vedere al creșterii economice și are perspective reale de a-și continua dezvoltarea într-un ritm susținut, în toate domeniile vieții sociale. Tradiționala ospitalitate româneasca alaturi de frumusețea plaiurilor argeșene și de atractivitatea potențialului economic, constituie argumente de necontestat în favoarea înscrierii orașului Mioveni pe harta prioritaților, inclusiv a celor de natura investiționala în turism, pentru viitorii noștri parteneri interni și externi.
Oraşul Mioveni este situat în centrul judeţului Argeş la 15 Km de municipiul Piteşti şi la 125 Km de capitala ţarii, pe DN 73 Piteşti – C-lung Muscel. Este amplasat în marea unitate geotectonica Subcarpatica numita Depresiunea Getica, iar din punct de vedere morfologic în zona terminala estica a Platformei Cotmeana.
Localitatea se învecineaza cu urmatoarele teritorii:
- comuna Ţiţeşti şi comuna Davideşti
- oraşul Ştefaneşti
- comuna Calineşti
- comuna Dârmaneşti, Miceşti şi Maracineni.
Oraşul Mioveni este așezat în Podisul Getic, în zona de contact dintre Dealurile Argeşului şi Platforma Cândeşti, în partea centrala a judeţului Argeş. Ca tip mediu de relief, localitatea este aşezata în bazinul Argeşului, pe malul stâng al Argeşelului, la 2.5 km de confluenţa acestuia cu Râul Târgului. Fiind situat la poalele dealului Padurea Valea Mare – Colibaşi în prelungire sudica cu dealurile Vieroşi şi Ştefaneşti, altitudinea la care se afla oraşul Mioveni este cuprinsa între + 425 m şi +325 m.
Amplasat pe coordonatele 45012' latitudine nordica şi 2503' longitudine estica, oraşul Mioveni se învecineaza în prezent la nord cu judeţele Sibiu şi Braşov, la est cu judeţul Dâmboviţa, la sud cu judeţul Teleorman, la sud-vest cu judeţul Olt, la vest cu judeţul Vâlcea.
.
Suprafaţa localitaţii
Localitatea ocupa o suprafaţa de 5.097 ha şi are în componenţa sa cartierele Mioveni, Colibaşi şi Racoviţa, Clucereasa şi Faget.
În anul 2010, teritoriul intravilan al oraşului ocupa 790,25 ha, reprezentând 15,5% din totalul teritoriul administrativ. În aprilie 2010, prin HCL 32/15.04.2010 s-a aprobat trecerea în intravilan a înca 733 ha. Astfel, în prezent teritoriul intravilan al localitaţii ocupa o suprafaţa de 1523,25 ha, cu 51% mai mare faţa de 2010.
Pâna la sfarşitul acestui an se va trece în intravilan înca o suprafaţa de 51 ha, exista în lucru 3 PUZ-uri pentru zone de locuinţe şi funcţiuni complementare, un PUZ în cartierul Colibaşi, al II-lea PUZ pentru zona Colibaşi-Faget, şi o zona Colibaşi-Râul Doamnei.
Oraşul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentara dateaza din anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu (Mihov în slavona) Mihoveni (Mioveni), facând referire directa la locuitorii acestei formaţiuni sociale.
Procesul de industrializare şi urbanizare din perioada comunista, respectiv înfiinţarea celor doua mari întreprinderi, Întreprinderea de Autoturisme şi Institutul de Cercetari Nucleare a condus la distrugerea gospodariilor sateşti ale localnicilor şi construirea de blocuri şi locuinţe-dormitor pentru noii locatari angajaţi care proveneau din diferite zone ale Argeşului şi Muscelului. Dar mai mult decât distrugerea vatrei satului, industrializarea a produs adevarate drame în randul localnicilor care s-au luptat pentru pastrarea identitaţii cultural-istorice, a tradiţiilor pentru acest spaţiu.
Pâna în anul 1989, actualul oraş Mioveni a purtat denuminea Colibaşi, comuna suburbana municipiului Piteşti. La 19.04.1989, prin Decret prezidential aceasta comuna devine din punct de vedere administrativ Orasul Colibasi. Apoi, prin Legea 35/18 mai 1996, emisa de Parlamentul României şi publicata în M.O. nr. 102 din 20 mai 1996, Orasul Colibaşi revine la vechea denumire, respectiv Mioveni.
La Mioveni avem imagini care reflecta o frumusețe deosebita a reliefului, cu un potential de dezvoltare extraordinar, dar și o bogata moștenire culturala și religioasa. În numele locuitorilor acestui oraș, va invitam sa descoperiți frumusețile, sa ne cunoașteți la noi acasa!
https://centrulculturalmioveni.ro/index.php/centrul-cultural/ghid-turistic-al-orasului-mioveni#sigProGalleriab32f184ac1