Manastirea Vierosi

Manastirea Vierosi a fost intemeiata in perioada anilor 1571 - 1573, de catre vornicul Ivascu Golescu si al clucerul Albu Golescu si restaurata in 1645 de catre marele vistier Stroe Leurdeanu. intrucat in anul 1825 biserica se ruinase, vladica Samuil Sinadon Tarasescul o reface din temelie. Aceasta are si rolul de necropola datorita existentei pietrelor funerare ale lui Albu Golescu, Irinei si sotia sa, Udrea, logofatului Nicula, Axinia, egumenului Ioasaf si a Stanei din Brancoveni.

Ansamblul manastiresc a fost imprejmuit cu un zid inalt de circa 10 m, care delimita o incinta patrulatera, accesul de pe latura sudica, sub forma unui gang surmontat de o clopotnita, degradandu-se considerabil. Vestigii ale unor foste chilii, precum si ale unor pivnite mari, boltite releva dimensiunile apreciabile ale ansamblului monahal. In incinta ansamblului este amplasata capela de cimitir construita de egumenul Samuil Tartasescul in structura sa, fiind utilizate materiale preluate din vechea biserica a Golestilor.

Ruinandu-se cu vremea, capela a fost reparata radical inn 1937. La limita accesului in ansamblul manastiresc este amplasata o cruce de piatra. Monumentul este edificat de Samuil Tartasescu in 1836 si constituie un argument prezumtiv al existentei, in incinta Manastirii Vierosi, a unui atelier de pietrari.

 

Viziteaza Site-ul Manastirii Vieros

 

 

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide